واریس چیست؟

واریس چیست؟

1 دی, 1400
Untitled-2-1200x800.jpg

بیماری واریس

واریس پا یا نارسایی مزمن وریدی (CVI) بیماریست که در آن دیواره وریدها یا دریچه ها در وریدهای پا به طور موثر کار نمی کنند؛ در نتیجه برگشت خون به قلب از پاها دشوار می شود. برای درمان واریس پا چه باید کرد؟

ورید چیست؟

ورید یک رگ خونی است که خون کم اکسیژن را از بدن به سمت قلب حمل می کند. وجود هموگلوبین فاقد اکسیژن در خون ورید آن را تیره می کند. وریدها بخشی از سیستم گردش خون هستند که خون را به قلب باز می گردانند. در مقابل، شریان رگی است که خون اکسیژن دار از قلب را به کل بدن حمل می کند.

بیماری وریدی به هر گونه بیماری گفته می شود که منجر به اختلال در ورید ها می شوند. یکی از این اختلالات وریدهای واریسی است.
ورید های واریسی می توانند به خصوص در موقع ایستادن برای مدت زمان طولانی باعث درد و تورم در پاها شوند و یا فرد را در معرض خطر ابتلا به لخته شدن خون قرار دهند.

بیماری واریس چیست؟

واریس باعث می شود خون در وریدها شناور و یا انباشته گردد که به این حالت گرفتگی پا یا سکون می گویند. واریس پا اغلب با رگهای واریسی که پیچیده خورده هستند (رگ های بزرگی نزدیک به سطح پوست) همراه است. آنها می توانند تقریبا در هر نقطه رخ دهند، اما اغلب در پاها ایجاد می شوند.

انواع وریدهای واریسی

۱. ورید های واریسی سافنوس بزرگ
۲. ورید های واریسی سافنوس کوچک
۳. ورید های واریسی نوع شبکه ای
۴. وریدهای واریسی ناحیه ی تناسلی
۵. ورید های واریسی نوع رتیکولار و نوع وب (ورید عنکبوت)

علت واریس پا چیست؟

رگ ها خون را از همه اعضای بدن به قلب بازمی گردانند. برای رسیدن به قلب، خون نیاز دارد تا از رگهای پا به سمت بالا جریان یابد. ماهیچه های ساق پا و عضلات پا نیاز به انقاض دارند تا در هر مرحله فشاری به رگ ها وارد آورده و خون را به سمت بالا هل دهند. برای نگه داشتن جریان خون و جلوگیری از برگشت آن به سمت عقب، رگ ها حاوی دریچه های یک طرفه می باشند.

علت واریس پا در واقع آسیب دیدن همین دریچه هاست که اجازه می دهد تا خون به سمت عقب نشت کند. آسیب دریچه ممکن است در نتیجه پیری، نشستن و یا ایستادن بیش از حد و یا ترکیبی از پیری و کاهش تحرک رخ دهد. وقتی رگ ها و دریچه ها به نقطه ای از تضعیف شدگی می رسند که برای خون، جریان یافتن به سمت قلب دشوار گردد؛ در نتیجه فشار خون برای مدت زمان طولانی تری در رگ ها باقی مانده و منجر به واریس می شود.

واریس پا اغلب به عنوان یک نتیجه از ایجاد لخته خون در رگ های عمیق پاها که به عنوان ترومبوز ورید عمقی (DVT) می باشد، رخ می دهد که گاهی به آن سندرم بعد ترومبوز نیز می گویند. واریس همچنین از تومورهای لگن و ناهنجاری های عروقی ناشی می شود. البته گاهی اوقات به دلایل ناشناخته نیز اتفاق می افتد. نارسایی دریچه در وریدهای پا، خون را برخلاف گرانش زمین نگه میدارد که منجر به حرکات کند خون از رگ ها شده و تورم پاها را به دنبال دارد.

علائم و نشانه های واریس پا چیست؟

شدت واریس پا همراه با پیچیدگی های درمان، پیشرفت بیماری را افزایش می دهد. علایم واریس پا عبارتند از:

– تورم در پایین پاها و مچ پا، به خصوص بعد از دوره های طولانی ایستادن

– درد یا خستگی در پاها

– رگهای واریسی جدید

– براق دیده شدن پوست پاها

– پوسته پوسته شدن و یا خارش پوست درساق پاها یا پا

– زخم استاز Stasis (یا زخم استاز وریدی)

– احساس سنگینی در پاها به ویژه پس از ورزش و یا در شب

– سفت شدن چربی زیر پوست بالای مچ پا و در نتیجه چروک شدن پوست

– تلانژکتازیا در پای آسیب دیده (ورید عنکبوتی)

اگر واریس پا درمان نشود، فشار و تورم تا ریزترین عروق خونی در پاها (مویرگ ها) افزایش می یابد و باعث ترکیدگی آنها می گردد. هنگامی که این اتفاق می افتد، پوست پوشاننده، رنگ قرمز مایل به قهوه ای به خود می گیرد و اگر تحت ضربه و یا خراشیده شدن قرار گیرد، بسیار حساس به شکسته شدن می شود.

درنهایت ترکیدگی مویرگ می تواند باعث التهاب بافت محلی و آسیب بافت داخلی شود. در بدترین حالت منجر به زخم هایی می گردد که همان زخم های باز بر روی سطح پوست هستند. این زخم استاز وریدی می توانند به سختی، درمان و یا عفونی شوند. زمانی که عفونت کنترل نشود، می تواند به بافت های اطراف پخش شود؛ به این حالت بیماری سلولیت گویند.

برای تشخیص و درمان واریس پا به متخصص قلب و عروق و یا متخصص عروق مراجعه کنید. پزشک شرح حال کامل و معاینه فیزیکی انجام خواهد داد. در معاینه فیزیکی، پزشک با دقت پاهای شما را بررسی خواهد کرد. تستی به نام سونوگرافی عروقی یا دوبلکس ممکن است برای بررسی گردش خون در پاها مورد استفاده قرار گیرد. در طول سونوگرافی عروق، یک مبدل (دستگاه کوچک دستی) بر روی پوست روی ورید برای بررسی آن قرار می گیرد.

مبدل امواج صوتی را به رگ های شما ساطع می کند. این امواج صوتی ثبت شده و یک تصویر از عروق ایجاد می کنند که بر روی مانیتور به نمایش در می آید.

درمان واریس پا چیست؟

اگر بیمار علائم و یا ناراحتی نداشته باشد درمان واریس پا ضروری نیست. با این حال، اگر علائمی وجود دارد، درمان وریدهای وارسی برای کاهش درد یا ناراحتی مورد نیاز می باشد.

  • مراقبت از واریس پا و بهبود آن در خانه

برای بهبود درد و رفع وریدهای واریسی می توان در خانه اقداماتی از جمله انجام ورزش، کاهش وزن، بالا بردن پاها و اجتناب از ایستادن یا نشستن طولانی مدت را انجام داد.

بسیاری از درمان های طبیعی واریس پا نیز وجود دارد. معمولا به صورت کرم های موضعی و نرم کننده ها می باشند که می توانند درد وریدهای واریسی را تسکین دهند و حتی گاهی بهبود بخشند. اگر به دنبال بهترین کرم واریس پا هستید می توانید با از طریق پرسش از دکتر با پزشک مشورت کنید.

جوراب واریس به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می کند و گردش خون را بهبود می بخشند.

اگر وریدهای واریسی بزرگ باشند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند که معمولا تحت بیهوشی انجام می شود. در بیشتر موارد، بیمار همان روز مرخص می شود.

در اسکلروتراپی روش یک ماده ی شیمیایی به ورید های واریسی کوچک و متوسط ​​تزریق می شود که آنها را می سوزاند. چند هفته بعد، آنها محو می شوند.

درمان لیزری واریس پا اغلب برای بستن ورید های کوچکتر و همچنین ورید های عنکبوتی استفاده می شود.

یک کاتتر به همراه یک لیزر کوچک از طریق کاتتر وارد می شود و در بالای ورید هدف قرار می گیرد و باعث گرم شدن ورید و بسته شدن آن می شود.

با کمک یک اسکن اولتراسوند، پزشک، لیزر را در کل ورید اعمال می کند و به تدریج آن را می سوزاند و تمام آن را آب بندی می کند. این روش تحت بی حسی موضعی انجام می شود. ممکن است منجر به آسیب عصبی شود که معمولا کوتاه است.

عوارض واریس پا چیست؟

هر شرایطی که جریان خون طبیعی را تضعیف کند، خطر ایجاد عوارض را دارد. با این حال، در اکثر موارد، واریس هیچ عارضه ای ندارد. اگر عارضه ای رخ دهد، ممکن است به صورت خونریزی و یا لخته شدن خون در ورید پا خود را نشان دهد.

یکی از عوارض واریس، نارسایی مزمن وریدی است که در آن پوست، اکسیژن، مواد مغذی و مواد زائد را با خون به درستی مبادله نمی کند زیرا جریان خون ضعیف است. نارسایی مزمن وریدی ناشی از وریدهای واریسی نیست، اما این دو به شدت به هم وابسته هستند.

جدیدترین روش درمان واریس پا و وریدهای عنکبوتی استفاده از اسکلروتراپی است که کلا نیم ساعت زمان می برد و تا ۸۰ درصد موثر است. برای تماشای تزریق اسکلروتراپی و آشنایی با آن روی لینک زیر کلیک کنید:

درمان واریس پا با اسکلروتراپی

واریس پا در دوران بارداری

زنان در دوران بارداری بیشتر مستعد ورید های واریسی هستند. زنان باردار خون بیشتری در بدن دارند که فشاری اضافه بر روی سیستم گردش خون وارد می کند.

علاوه بر این، تغییر در سطوح هورمون ها می تواند منجر به شل شدن دیواره های ورید های خونی شود. هر دو عامل خطر ابتلا به ورید های واریسی را افزایش می دهند.

همانطور که رحم رشد می کند، فشار بیشتری روی ورید ها در ناحیه لگن مادر وارد می شود. در اکثر موارد، واریس پس از دوران بارداری از بین می رود

ریتم زندگی شما،تخصص ماست



0936-4149294

همیشه و در همه حال به فکرتان هستیم


دکتر آیت اله بیاتیان فوق تخصص قلب و عروق (دارای بورد تخصصی) و متخصص داخلی، گوارش و کبد(عضو هیئت علمی دانشگاه) میباشد و در 2 کلینیک واقع در تهران و شهریار حضور دارند.



کلیه حقوق مادی و معنوی سایت متعلق به دکتر بیاتیان می باشد.طراحی توسط آژانس برندینگ و تبلیغات پزشکی طب مارکتینگ.